Terug naar overzicht
08-06-2021

Belzona 1111 is geschikt voor reparatie- en herstelwerkzaamheden, verlijming én wrapping

Houd jij je bezig met het onderhoud van opslagtanks, pijpleidingen, windmolens, schepen of bijvoorbeeld olieplatforms? Dan ken je Belzona 1111 ongetwijfeld als middel om machines en apparaten te repareren of te herstellen. Wat velen echter niet weten, is dat je met dit vloeibare metaal ook metalen platen kunt verlijmen, wat een perfect alternatief vormt voor lassen in ATEX-zone. De metaalpasta kan als wrapping worden toegepast bij industriële lekkages. En je kunt er het moedermateriaal van onderdelen mee beschermen, zodat de standtijd wordt verlengd. In dit blog ontdek je álle mogelijkheden van Belzona 1111 én de toegevoegde waarde van Perspect Benelux!

De eigenschappen van Belzona 1111

Om even bij het begin te beginnen: Belzona 1111 is een tweecomponenten metaalpolymeer dat is gevuld met aluminiumoxide, eenvoudig uitsmeerbaar is en bestand is tegen een groot aantal chemicaliën. Hierdoor is dit vloeibare metaal zeer geschikt om bijvoorbeeld assen, hydraulische cilinders, behuizingen, spiebanen, motorblokken, leidingen, tanks en flenzen te repareren, te herstellen en te beschermen tegen erosie, corrosie, slijtage en andere vormen van mechanische beschadiging.


Enkele voorbeelden van reparatie- en herstelwerkzaamheden

Zoals gezegd vormt Belzona 1111 een ideaal middel bij reparatie- en herstelwerkzaamheden aan metalen oppervlakken. Neem bijvoorbeeld een schoep van een groot schip waarvan het metaal is aangevreten. Met de vloeibare metaalpasta is het mogelijk om de originele vorm van de schoep te herstellen, eventueel extra te verstevigen en dus beter te beschermen. Hetzelfde principe geldt voor de reparatie van een ingevreten as. Met een speciale techniek en een geprepareerde mal is het mogelijk om Belzona 1111 in de mal te injecteren en zo de tolerantie van de as te herstellen, zonder dat er slijp- en machinebewerkingen nodig zijn. Of neem een as uit een elektromotor waarbij de spiebaan is uitgesleten. Met de metaalpasta kan het uitgevreten stuk metaal glad worden gemaakt en de spiebaan in de originele vorm worden teruggebracht.

Belzona 1111 product afbeelding

Verlijming als alternatief voor lassen

Stel, er staat een grote tank in de ATEX-zone van een raffinaderij waarvan de onderzijde is gecorrodeerd, waardoor er een gat is ontstaan. Wil je dit gat gaan lassen, dan moet de hele tank worden geleegd en ontgast en de productie worden stilgelegd. Met Belzona 1111 is het echter mogelijk om het gat met een metalen plaat te dichten door deze te verlijmen in plaats van te lassen. Hierdoor wordt de reparatie zonder kans op explosiegevaar uitgevoerd en kan de productie gewoon doorgaan tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Of stel, je wilt een gat in een gietijzeren behuizing repareren. Dan is lassen geen optie, aangezien het materiaal te poreus is. Ook in dit geval kan met de vloeibare metaalpasta aan de buitenkant een metalen plaatje worden verlijmd en aan de binnenzijde de slijtage worden afgesmeerd met het metaalpolymeer. En wat als je een staander van een olieplatform wilt repareren? Dan is lassen in de splashzone geen optie. Met Belzona 1111 is het echter wel mogelijk om een nieuwe metalen plaat op de poot te verlijmen (zie foto), waarbij je de metaalpasta van onderaf injecteert en zo luchtinsluiting voorkomt.

Verlijming plaat pijpsupport met Belzona metaalpasta

Belzona 1111 in de vorm van wrapping

Heb je te maken met een industriële lekkage binnen het bedrijf? Dan is het goed om te weten dat het met Belzona 1111 tevens mogelijk is om lekkages te dichten door middel van wrapping, de ideale oplossing voor gecorrodeerde, verzwakte of uitgeholpen pijpleidingen en tankwanden. Wrapping zorgt namelijk voor snelle (on-site) reparatie. Wrapping biedt hoge weerstand tegen corrosie en chemicaliën. Én wrapping is toepasbaar bij complexe geometrieën van buizen, inclusief bochten, straights en tees.

Preventieve bescherming en verlenging van standtijd

In de wereld van de zware industrie moeten machines en apparaten periodiek worden gerepareerd of hersteld. Met Belzona 1111 is het echter ook mogelijk om het zogeheten moedermateriaal preventief te beschermen tegen slijtage en corrosie en zo de standtijd van een machine of apparaat te verlengen. Met het vloeibare metaal kan een slijtvaste coating worden aangebracht, waarmee vervanging van onderdelen, machines en apparaten meerdere jaren kan worden uitgesteld.

Belzona 1111 is veelvuldig gecertificeerd

Als je bovenstaande voordelen bij elkaar optelt, begrijp je waarom we geïnteresseerden via dit blog op de hoogte willen brengen van de voordelen van deze vloeibare metaalpasta. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat Belzona 1111 veelvuldig is gecertificeerd door onder andere:

  • DNV GL, ’s werelds grootste classificatiemaatschappij voor schepen en offshore-installaties;
  • ABS (American Bureau of Shipping);
  • Lloyd’s Register en;
  • WRAS (Water Regulations Advisory Scheme).

De toegevoegde waarde van Perspect Benelux

Perspect Benelux is al sinds 1982 de officiële hoofddistributeur van Belzona-producten in de Benelux. Daar wij we bijzonder trots op, want Belzona is de marktleider op het gebied van tweecomponenten epoxy en polyurethaan beschermende coatings en reparatiecomposieten zoals Belzona 1111. Daarnaast leveren wij de applicatietools van Belzona, waaronder een mengmes en een mengbord en zijn we distributeur van Allmet Safety Tools en Pinovo, waarmee je metaaloppervlakken vonkvrij kunt stralen en opruwen. Wil je meer weten over onze toegevoegde waarde? Neem dan vrijblijvend contact op met Perspect en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!