Terug naar overzicht

Lekkageherstelling (conductor)leiding

Aanleiding – het probleem

Voor een klant actief in de offshore sector heeft Perspect Benelux een advies gemaakt voor het herstellen van een lekkage aan een conductorleiding. De lekkage was ontstaan door oplopende corrosievorming, in een corrosie gevoelige omgeving. De klant heeft deze lekkage in eerste instantie proberen te verhelpen met een flexibele kit, echter begon de leiding snel weer te lekken. 


Reparatiemethodiek 

In het zoekproces naar een geschikte duurzame oplossing kwam deze klant al vrij snel terecht bij Perspect Benelux en de daarbijhorende Belzona producten. De engineersafdeling van Perspect Benelux heeft vervolgens een reparatiemethodiek opgesteld. Tijdens dit project werd er samengewerkt met een Belzona en Pinovo approved applicator, namelijk: Brandsafway (voorheen Venko Offshore).

De voorgeschreven werkwijze

Perspect Benelux is de specialist, binnen de zware industrie, voor het adviseren over lekkagedichtingen en andere type emergency-repairs. Naast het maken en uitleggen van een reparatiemethodiek geeft Perspect ook online (projectspecifieke) trainingen. Dit is ook voor dit project gebeurd, vanuit de werkplaats is de onderstaande reparatiemethodiek beschreven en uitgelegd.  

  1. Oppervlakte schoonmaken met de Belzona 9121
  2. Oppervlakte en de te verlijmen schaal opruwen tot aan blank metaal (ATEX-gecertificeerde stiftslijper en slijpkop)
  3. Zichtbare gaten/poriën dichtzetten met de Belzona 9611 (snel uithardende epoxy reparatiepasta)
  4. De Belzona 1161 (metaalpasta) in combinatie met de Belzona 9341 (opbouwsheet) over defect area (lekkage-oppervlakte) plaatsen. Een minimale overlap van 50 [mm] aan boven en onderzijde behouden. 
  5. Extra dekkende toplaag aanbrengen van de Belzona 1161

Schematische weergave

Waarom de Belzona 1161?

Voor deze applicatie is gekozen voor de metaalpasta 1161. Perspect Benelux heeft verschillende type metaalpastas met unieke eigenschappen. De Belzona 1161 is oppervlakte tolerant en kan dus worden toegepast worden op oppervlaktes die niet helemaal schoon te krijgen zijn. De Belzona 1161 in combinatie met de Belzona 9341 reinforcement sheet geeft een zeer duurzame afdichting.

Oppervlaktevoorbehandeling (Ook in ATEX-Zoneringen)

Perspect Benelux is gespecialiseerd in het uitvoeren van en adviseren over noodreparaties, in zowel onshore als offshore omgevingen. Deze noodreparaties worden vaak uitgevoerd in ATEX omgevingen. Om toch het juiste oppervlakteprofiel te kunnen creëeren in deze zoneringen maakt Perspect gebruik van het ATEX-gecertificeerde slijpgereedschap van Allmet Safety Tools. Voor het vacuumstralen (in ATEX-omgevingen) maakt Perspect gebruik van Pinovo straalapparatuur. 

Eindresultaat

Nadat de bovengenoemde stappen zijn doorlopen is het probleem aan de conductor leiding op een duurzame manier verholpen. Wij delen graag een aantal before en after foto’s om een mooi beeld te geven van deze applicatie.