Scheur in motorblok

Belzona kneedbaar metaal

Een scheur in een motorblok van een voertuig is niet ongewoon en betekent zeker niet het einde van de levensduur van de motor. Er zijn verschillende methoden om gebarsten motorblokken te repareren, variërend van lassen en solderen tot koud repareren.

Gescheurd motorblok repareren

Via deze pagina leer je hoe je een gescheurde motorblok kunt repareren met behulp van Belzona in minder dan een uur. Scheuren in motorblokken kunnen problemen veroorzaken, zoals lekkende koelvloeistof, om die reden moeten ze worden gerepareerd. Belzona biedt een oplossing die geen heet werk of specialistisch gereedschap vereist en waarvan is bewezen dat het een langdurig alternatief biedt voor dure vervanging.

Gebruikte materialen

Om dit gebarsten motorblok te repareren, gebruikten we Belzona 1111 (Super Metal), Belzona 9111 (Reiniger/ontvetter), Belzona 9341 (Versterkingstape) samen met enkele gereedschappen uit onze werkplaats.

Scheur in motorblok dichten

Stap 1: Zorg ervoor de plek rond de scheuren grondig gereinigd is en vrij van vet, olie en vuil. We raden het gebruik van Belzona 9111 en een harde borstel aan om alle oppervlakteverontreinigingen te verwijderen.
Stap 2: Beëindig alle scheuren door gaten te boren langs de lengte van de scheuren en aan beide uiteinden. Dit helpt om scheurvorming te voorkomen.
Stap 3: Plaats pinnen in de gaten en snijd ze met een slijpmachine gelijk met de behuizing.
Stap 4: Slijp de scheuren uit en ruw het hele reparatiegebied op waardoor de metaalpasta vervolgens uitstekend kan hechten.
Stap 5: Reinig en ontvet het reparatiegebied opnieuw en breng afplaktape aan op het te repareren gebied.
Stap 6: Meet en knip een stuk Belzona 9341 op maat van het afgeplakte reparatiegebied.
Stap 7: Meng de juiste hoeveelheid Belzona 1111 en zorg ervoor dat het materiaal gelijkmatig gemengd is.
Stap 8: Breng een dunne laag Belzona 1111

aan op de voorbereide oppervlakken en druk stevig met een harde borstel om volledig contact met het oppervlak te verzekeren.
Stap 9: Smeer de Belzona 9341 in met het gemengde Belzona-materiaal en druk het over de scheur in de eerste laag Belzona. Gebruik hiervoor de applicator.
Stap 10: Breng nog een laag Belzona-materiaal aan om een opbouw van ongeveer 1/8 inch (3 mm) over het hele gebied te creëren.
Stap 11: Verwijder de afplaktape en laat de reparatie uitharden.