Terug naar overzicht

Resin


“Resin” verwijst naar een brede categorie van polymeren die in vloeibare vorm zijn voordat ze uitharden. Resins worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder de productie van coatings, lijmen, composieten, en gegoten onderdelen.

Wat is resin?

In ons geval, in onze branche is resin een organische verbinding die in vloeibare vorm is voordat het uithardt tot een stevige, duurzame kunststof. Het wordt gevormd door polymerisatie, een chemische reactie waarbij kleine moleculen, monomeren genaamd, aan elkaar worden gekoppeld tot lange ketens, polymeren genaamd.

Bijvoorbeeld, Belzona coatings maken vaak gebruik van epoxyharsen vanwege hun uitstekende hechting, chemische resistentie en duurzaamheid. Deze harsen kunnen worden gemengd met versterkende materialen en additieven om de gewenste eigenschappen te bereiken, zoals slijtvastheid, hittebestendigheid, en elektrische isolatie.

Resins worden vaak gebruikt vanwege hun veelzijdigheid en verschillende eigenschappen, waaronder:

 • Uitharding: Resins zijn vloeibaar en gemakkelijk te verwerken voordat ze uitharden tot een stevige vorm. Dit proces kan worden geactiveerd door warmte, chemische reacties, of ultraviolet licht, afhankelijk van het type resin.
 • Sterkte: Uitgeharde resins kunnen een hoge mate van sterkte en stijfheid bieden, waardoor ze geschikt zijn voor structurele toepassingen.
 • Chemische en weerstand: Veel resins bieden weerstand tegen chemische stoffen, corrosie, vocht en andere omgevingsfactoren, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in veeleisende omgevingen.
 • Hechting: Resins hebben vaak uitstekende hechtingseigenschappen, waardoor ze kunnen worden gebruikt als lijmen of coatings om materialen aan elkaar te binden of te beschermen.
 • Flexibiliteit: Sommige resins bieden een zekere mate van flexibiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waarbij beweging of vervorming kan optreden.

Soorten resins

Er zijn verschillende soorten resins, waaronder epoxy, polyurethaan, polyester, fenolharsen en meer. Elk type resin heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen, en kan worden aangepast met additieven en versterkende materialen om de gewenste prestaties te bereiken.

 1. Epoxyresins:
 2. Polyurethane resins:
  • Belzona 2211 (MP Hi-Build Elastomer) is een flexibele polyurethaancoating die wordt gebruikt om metaal en beton te beschermen tegen corrosie, slijtage en impact.
  • Belzona 2111 (D&A Hi-Build Elastomer) is een elastomeer coating op polyurethaanbasis die wordt gebruikt om apparatuur te beschermen tegen slijtage, erosie en chemische aanvallen.
 3. Acrylic resins:
  • Belzona 5231 (SG Laminate) is een heldere acrylcoating die wordt gebruikt om oppervlakken te beschermen tegen verkleuring, vervaging en slijtage veroorzaakt door UV-straling en weersinvloeden.

Advies nodig van een expert?

Bent u op zoek naar deskundig advies over de beste oplossingen voor uw specifieke behoeften op het gebied van oppervlaktebescherming, reparatie en onderhoud? Onze experts staan klaar om u te helpen!

Of het nu gaat om het selecteren van het juiste product voor uw toepassing, het oplossen van complexe problemen of het bieden van technische ondersteuning, onze ervaren professionals hebben de kennis en expertise om u te adviseren naar de beste oplossing.