Terug naar overzicht
15-08-2021

Beschermen van objecten om schade door abrasie te voorkomen

Abrasie (slijtage) is een van de meest voorkomende oorzaken van slijtage. Slijtage is een proces dat niet volledig kan worden gestopt. Alles zal na verloop van tijd slijten, maar er zijn methodieken om dit proces te vertragen en zo apparatuur een langere levensduur te geven.

Abrasie wordt veroorzaakt door vreemde voorwerpen die over een oppervlak bewegen. In de meeste gevallen zijn dit minerale deeltjes, die harder of zachter kunnen zijn dan het metalen oppervlak dat de slijtage ondergaat.

Er zijn veel vormen van slijtage, met veel verschillende namen zoals: gutsen, slijpen en krassen. Deze namen beschrijven voornamelijk de oorzaak van de slijtage. Krassende slijtage kan het gevolg zijn van kleine deeltjes die door een pomp stromen. Er zijn veel factoren die de ernst van de slijtage beïnvloeden. De abrasieve stof heeft een enorm effect; met de grootte, hardheid en vorm kan de mate van slijtage enorm variëren.

Deze factoren omvatten:

Mediatype: Vloeistof of Vaste stof
Mediaformaat: kleine, fijne deeltjes of grove structuren?
Is er sprake van vocht: Een natte ondergrond zal over het algemeen sneller slijten dan  een droge ondergrond.
Temperatuur: Een hogere temperatuur betekent normaal gesproken een agressievere omgeving.
Tijd: Hoelang heeft het medium nodig om de ontstaande schade aan te richten. Dit geeft de agressiviteit van het medium of zwakte van de ondergrond aan.

Belzona adviezen 

De specialisten van Perspect Benelux nemen alle bovenstaande factoren mee wanneer er een technisch productadvies wordt gegeven. Belzona heeft voor het verhelpen van abrasie problemen de 1800 serie ontwikkeld. In het onderstaande overzicht zijn de verschillende eigenschappen van de 1800 serie inzichtelijk gemaakt.

Belzona 1811Beschermd tegen grove stukken als veel mining producten
Belzona 1812Beschermd tegen de kleinere deeltjes als zout, stof of fijn zand
Belzona 1813Beschermd tegen kleinere deeltjes op hogere temperaturen tot 200°C
Belzona 1814Voor grotere oppervlakten kosten reducerend
Belozna 1818Spot reparaties/noodreparaties