Terug naar overzicht

Chemisch resistent


In zware industrieën, zoals de chemische industrie, de petrochemische sector, de farmaceutische industrie en andere sectoren waar chemicaliën worden gebruikt, is “chemisch resistent” een eigenschap die wordt gezocht in materialen, coatings, vloeibaar metaal of apparatuur.

Het betekent dat het materiaal of de apparatuur bestand is tegen de schadelijke effecten van chemische stoffen. Dit kan betrekking hebben op corrosie, degradatie, verkleuring, of andere vormen van schade die veroorzaakt kunnen worden door blootstelling aan chemische stoffen. Materialen die chemisch resistent zijn, worden vaak gebruikt voor het vervoeren, opslaan, verwerken en behandelen van chemicaliën, omdat ze langdurig en veilig kunnen functioneren in dergelijke omgevingen zonder aangetast te worden.

Welke industrieën hebben noodzaak aan chemische resistentie?

Belzona is gespecialiseerd in oplossingen voor oppervlaktebescherming, reparatie én onderhoud in diverse industrieën zoals:

 • Chemische industrie: Fabrieken en installaties die chemicaliën produceren, verwerken of gebruiken. Denk dan aan zuren, logen, oplosmiddelen en andere agressieve chemicaliën. Voorbeelden hiervan zijn: chemische fabrieken, verf- en coating fabrieken en meststoffabrieken.
 • Petrochemische industrie: Installaties die betrokken zijn bij de productie, verwerking en raffinage van aardolie en petrochemische producten, zoals raffinaderijen, olieterminals, opslagtanks en pijpleidingen.
 • Farmaceutische industrie: Fabrieken en laboratoria die farmaceutische producten produceren, zoals medicijnen, geneesmiddelen en cosmetica, waar chemische bestendigheid van cruciaal belang is om productkwaliteit en veiligheid te waarborgen.
 • Voedingsmiddelenindustrie: Fabrieken en verwerkingsinstallaties die voedingsmiddelen produceren en verwerken, waar chemische bestendigheid nodig is om hygiëne- en veiligheidsnormen te handhaven.
 • Water- en afval industrie: installaties voor waterzuiveringen, afvalwaterbehandelingen en drinkwatervoorzieningen waar chemische bestendigheid is vereist voor tanks, leidingen, pompen en andere apparatuur die in contact komt met chemische behandelingen.
 • Energie-industrie: installaties voor energieopwekking en distributie. Bijvoorbeeld energiecentrales waar chemische bestendige materialen nodig zijn voor het beschermen van apparatuur tegen corrosie en slijtage veroorzaak door chemicaliën en hoge temperaturen.

Wat is geschikt voor chemische resistentie?

Belzona heeft een breed assortiment aan producten die helpen bij het beschermen van apparatuur, structuren en onderdelen delen chemische aantasting en corrosie.

 • Coatings: wij leveren verschillende coatings die chemisch bestendig zijn en die kunnen worden aangebracht op oppervlakken die in contact komen met agressieve chemicaliën. Deze coatings vormen een bescherming laag die het onderliggende materiaal beschermt. Het materiaal wordt beschermd tegen corrosie en degradatie.
 • Reparatie en herstel: we bieden producten voor het repareren én herstellen van beschadigde oppervlakken en apparatuur. De producten worden gebruikt om scheuren, gaten en andere vormen van schade te herstellen. Hierdoor verlengen de producten de levensduur en de chemische bestendigheid wordt verbeterd.
 • Composietmaterialen: ook leveren wij composite repair materialen die ingezet worden voor het reconstrueren van versleten of beschadigde onderdelen. De materialen bieden een goede chemische bestendigheid.

Welke producten zijn geschikt?

Enkele voorbeelden van geschikte Belzona-producten voor chemische resistentie zijn:

 • Belzona 4311 Magma CR1: Een chemisch resistente coating die bestand is tegen een breed scala aan agressieve chemicaliën, inclusief zuren, logen, oplosmiddelen en oliën.
 • Belzona 5811 Immersion Grade: Een epoxy coating die speciaal is ontwikkeld voor onderdompelingssituaties waar chemische bestendigheid essentieel is, zoals opslagtanks, leidingen en pompen.
 • Belzona 1511 Super HT-Metal: Een hittebestendige coating die chemisch bestendig is en geschikt is voor toepassingen waar hoge temperaturen en chemische belastingen aanwezig zijn, zoals in raffinaderijen en petrochemische installaties.

De keuze voor het juiste Belzona-product hangt af van de specifieke toepassing, de omgevingsomstandigheden en de vereisten voor chemische bestendigheid. Het is belangrijk om de technische datasheets en aanbevelingen van Belzona te raadplegen om het meest geschikte product voor uw toepassing te bepalen.

Advies nodig van onze experts?

Heeft u advies nodig van experts op het gebied van oppervlaktebescherming, reparatie en onderhoud? Bij Perspect Benelux staan onze ervaren professionals klaar om u te helpen met al uw uitdagingen op het gebied van industrieel onderhoud.

Of u nu werkt in de chemische industrie, petrochemie, farmaceutische sector, voedingsmiddelenindustrie of een andere sector waar chemische bestendigheid noodzakelijk is, wij kunnen u voorzien van deskundig advies en hoogwaardige producten om uw activa te beschermen en de levensduur ervan te verlengen.