Terug naar overzicht

Belzona beschermt kritische plekken opslagtanks

Een 16-tal opslagtanks, bestemd voor het terrein van een groot opslagbedrijf, zijn geleverd door Verwater Tankbouw. Op diverse plekken in de tank is een zeer hoogwaardige Belzona coating toegepast, voor een duurzame bescherming van de meest uitdagende gebieden.

Scope & advies

Perspect Benelux werd gevraagd om een advies op te stellen, voor het juiste product, om de kritische delen van de opslagtanks te coaten. Voor dit specifieke project waren de uitdagende gebieden de ‘sump’ van de tank en de coil voor het verwarmen van het medium.

De sump van een opslagtank is een lastige plek voor preventieve bescherming. In de sump (het laagste punt) hopen de vaste stoffen zich het meest op. Daarnaast is de sump de plek waar de aan en afvoer van het medium gebeurt, beide factoren leiden tot een zeer agressieve omgeving. Het is dus cruciaal dat voor de sump van een tank de juiste coating gekozen wordt. Hetzelfde geldt voor de coil, hier wordt hitte gegenereerd, voor het verwarmen van het medium, waar ‘normale’ tankcoatings niet goed tegenkunnen. De engineers van Perspect hebben op basis van de informatie vanuit de opdrachtgever, de Belzona 1593 geadviseerd voor deze kritische gebieden.

Oppervlaktevoorbehandeling

Wat belangrijk is bij elke applicatie, is het voorbehandelen van de oppervlakte op de juiste wijze. Voor deze coating heeft de oppervlakte gestraald en gereinigd profiel nodig. De straalnorm voor deze applicatie is SA2½ reinheid en 75 micron ruwheid.


Coaten en kwaliteitscontrole

Na het stralen van de oppervlakte is het belangrijk om de eerste coatinglaag aan te brengen voordat er oxidatie of verontreiniging plaats kan vinden. De eerste laag van de Belzona 1593 wordt aangebracht op 375 micron en met een kortharige kwast. Het gebruik van de kortharige kwast resulteert erin, dat de coating goed in het gestraalde profiel gedrukt kan worden. Het uiteindelijke systeem mag maximaal 1000 micron dikte hebben. De meest kwetsbare plekken (zoals de lasnaden) worden eerst met een stripe coat beschermd, de laagdikte in deze gebieden mag uiteindelijk maximaal 1500 micron zijn. Onder supervisie van Perspect Benelux worden er metingen gedaan, om zo goed mogelijk te monitoren dat deze kwaliteitseisen worden behaald.

Door continue meten van de belangrijke applicatie aspecten, een training en on-site supervisie zijn de kwalitatieve Belzona producten op de juiste wijze toegepast door de ervaren applicateur/aannemer.


Belzona 1593 High performance

De Belzona 1593 is een twee componenten, oplosmiddelvrije, epoxy coating. Deze coating is met name ontwikkeld voor corrosie bescherming bij continue onderdompeling in hoge temperatuur, koolwaterstof omgevingen. De eigenschappen van de Belzona 1593 out performen de conventionele vinyl ester Glass Flake coatings, op het gebied van hechtsterkte en mechanische sterkte. De Belzona 1593 is bestendig tot 160 °C bij continue blootstelling aan het medium, bij steam-out applicaties is dit product zelfs resistent tot 210 °C. De hechtsterkte van de Belzona 1593, indien de applicatie correct wordt uitgevoerd, is bij ambient cure 20 MPa.

Technische datasheets