Terug naar overzicht

Belzona noodreparatie – lekkage dichting

Het probleem

Een ontdekte lekkage aan een waswater hoofdleiding werd oorspronkelijk door de klant opgelost met het oplassen van metalen platen. Echter hield deze methodiek de lekkage maar een week tegen. Het medium had namelijk een groot gedeelte van het oppervlak van de pijpleiding weggesleten. Hierdoor ontstonden er weer lekkages naast de opgelaste delen met als gevolg dat het productieproces werd stilgelegd door de afdeling operations. In de ontstane situatie dreigde er zeer grote schade door downtime en was het cruciaal om adequaat op te treden.


De Belzona oplossing

Gezien de hoge abrasiviteit van het medium dat door de leiding gaat is het erg uitdagend om een duurzame reparatie uit te voeren. Belzona heeft echter verschillende producten in haar assortiment met een zeer hoge slijtvastheid. De specialistische producten bieden in combinatie met de expertise van het Perspect team de juiste oplossing voor dit soort noodreparaties.


Oppervlaktevoorbehandeling

Alvorens deze reparatie kon worden uitgevoerd is het belangrijk dat de oppervlakte eerst op de juiste manier wordt voorbehandelt. In deze casus is er gekozen voor opruwing doormiddel van de ATEX gecertificeerde vacuüm straalapparatuur van Pinovo. Hierdoor kon binnen de fabriek worden gestraald zonder overlast van stof, grit en zonder heetwerkvergunning. Om zeker te zijn dat de oppervlakte de juiste ‘ruwheid’ heeft verkregen, voor een juiste hechting van de Belzona materialen werd deze gemeten en vastgelegd in de Belzona applicatierapportage.


Belzona 1311 & Reinforcement Sheets

Allereerst werd de Belzona 1311 (Ceramic R-Metal) in combinatie met de Belzona 9341 (Reinforcement Sheet) over de lekkage heengebracht. Deze combinatie werd toegepast om het metaal op te bouwen als slijtvastelaag alvorens het Belzona Superwrap II – composite repair systeem – toegepast kon worden om de constructieve sterkte terug te brengen aan de leiding. 

Belzona Superwrap II 

Belzona SuperWrap II herstelt pijpleidingen en tankwanden die onderhevig zijn aan materiaaldikte afname door bijvoorbeeld corrosie, slijtage of chemische aantasting. Deze applicatie wordt ‘in-situ’ uitgevoerd, zonder verdere warmte inbreng en/of heetwerkvergunningen. De Belzona SuperWrap II zorgt voor snelle reparaties van procesapparatuur binnen heel veel sectoren in de zware- en chemische industrie. Het krachtige Belzona SuperWrap II is ontworpen voor wrap en patch reparaties.