Terug naar overzicht

Cavitatie in zwaarbelaste straalbuis

Een grote duwboot had veel last van cavitatieschade in een zwaarbelaste straalbuis. Dit was onder andere zichtbaar aan de ontstane putcorrosie. Perspect Benelux heeft een reparatiemethodiek voorgeschreven en werkte tijdens dit project samen met de Belzona gecertificeerde contractor: Iris. Deze uitgevoerde applicatie en werkwijze is onder te verdelen in 3 stappen. Uiteraard is tijdens de voorbereiding voor deze applicatie de oppervlakte voorbehandeld conform de Belzona richtlijnen.

Stap 1 – Opvullen putcorrosie – Belzona 1111

Vanwege het cavitatieproces in de straalbuis waren er op verschillende plekken ernstige putcorrosie ontstaan. De eerste stap van deze applicatie was het uitvullen van de putcorrosie met de Belzona 1111. De Belzona 1111 Super Metal is bestand tegen een groot aantal chemicaliën en corrodeert niet. Het is zowel makkelijk te mengen als aan te brengen; de metaalpasta kan met conventionele gereedschappen worden verwerkt. Na uitharding is Belzona 1111 Super Metal duurzaam en de bewerkte metalen onderdelen volledig belastbaar.   


Stap 2 – Coaten straalbuis – Belzona 1321

Na het opvullen van de putcorrosie was de straalbuis klaar om gecoat te worden met de Belzona 1321. Waar de Belzona 1111 de oppervlakte repareert en hersteld biedt de Belzona 1321 een beschermingslaag. De Belzona 1321 is in 2 lagen aangebracht en biedt langdurige erosie- en corrosiebescherming aan metalen oppervlakken. De Belzona 1321 Ceramic S Metal is een oplosmiddelvrije epoxy coating die naast bescherming tegen erosie en corrosie, ook weerstand tegen talloze chemicaliën biedt.   


Stap 3 – Elastisch coatingsysteem – Belzona 2141

De derde stap van deze applicatie is het aanbrengen van een flexibele topcoat. Voor deze applicatie is gekozen voor de Belzona 2141 die bescherming biedt tegen cavitatie bij ultra hoge snelheden. De Belzona 2141 is een polyurethaanhars voor bekleding van metaal- en rubbercomponenten. Dit flexibele rubbermateriaal beschermt tegen slijtage, cavitatie, erosie en corrosie. De chemische resistentie van Belzona 2141 ACR Fluid Elastomer is hoog.


Eindresultaat

Deze duurzame Belzona applicatie zorgt ervoor dat de straalbuis van deze duwboot (pusher) langdurig beschermt is tegen cavitatie schade.