Terug naar overzicht

Cold bonding voor grote tankparken

In ons hartje van Nederland kwamen wij voor de uitdaging te staan om te koudlassen in twee grote tankparken. We moesten 1100 beugels gaan installeren op werkende tanks die op dat moment gevuld waren met licht ontvlambare vloeistoffen. Tradiotioneel lassen was geen optie. De werking stil leggen van de locatie en het legen van de tanks zou teveel geld hebben gekost. Dit was niet haalbaar voor de tankparken. Dus, op zoek naar een las-alternatief, kozen de klanten voor innovatieve koudverlijming-oplossing van Belzona.

De problemen van de tankparken

De eerste klant, een gerenommeerde wereldwijde infrastructuurleverancier, wilde zijn activiteiten duurzamer maken door zonnepanelen te installeren op de bovenkant van zijn tanks. Maar voordat de panelen zelf konden worden aangebracht, moesten er eerst kabelgoten en steunen worden geïnstalleerd over de hele structuur. Voor zo’n groot aantal panelen moesten ongeveer 500 steunen koud op de onder spanning staande olietanks worden gelijmd, omdat warm werken niet mogelijk was.

De tweede klant, een wereldleider op het gebied van tankterminalactiviteiten, vereiste de installatie van 660 beugels op onder spanning staande kerosinetanks. Dit was nodig vanwege recente wetswijzigingen die de installatie van extra brandblusleidingen verplicht stelden. Met veiligheid als topprioriteit zocht de klant naar een snelle en betrouwbare oplossing. Het was van cruciaal belang dat de gekozen methode de vereiste beugels kon installeren zonder de activiteiten van de faciliteit te verstoren of onnodige kosten te maken voor een shutdown.

Waarom werd gekozen voor Belzona?

Voor beide locaties was er geen sprake van een warmwerkvergunning en dus was er een koudverlijmingsoplossing nodig. De kerosinetanks waren gevuld en hadden een inwendige coating, wat betekende dat heet werk geen optie was op de eerste locatie. Ook op de tweede locatie waren de tanks volledig operationeel, dus ook hier was een lasalternatief vereist.

Belzona bood een koudwerkoplossing die kon worden aangebracht terwijl de tanks vol en operationeel waren. Het epoxycomposiet Belzona 1111 (Super Metal) werd gekozen vanwege de hoge hechtingseigenschappen, omdat het kan worden aangebracht en uitgehard bij omgevingstemperatuur met eenvoudig gereedschap, waardoor het ideaal is voor deze in-situ-toepassing. Deze methode is niet alleen minder gevaarlijk, maar zorgt ook voor een groter contact over het hele oppervlak van de gelijmde beugel, in vergelijking met het beperkte contact van lasnaden.

Aanbrengen van Belzona 1111 super metal

Allereerst werd het oppervlak op gepaste wijze opgeruwd tot de Zweedse standaard Sa2½ (bijna witte metaalafwerking) met een profiel van 3 mil (75 μm) om maximale hechting te bereiken. Door gebruik te maken van ATEX closed-loop vacuüm gritstralen werd een optimale oppervlaktevoorbereiding bereikt terwijl de gevaren van rondvliegend grit en puin werden beperkt. Deze methode garandeerde niet alleen de veiligheid, maar handhaafde ook de operationele continuïteit doordat tijdelijke constructies zoals tenten en extra steigers, die nodig zouden zijn geweest voor conventioneel gritstralen, overbodig werden. Daarom bleek het gesloten-lussysteem de meest efficiënte oplossing voor oppervlaktevoorbereiding op een locatie onder spanning.

aanbrengen 1111 metaalpasta
metaalpasta 1111 op tank

Belzona 1111 (Super Metal) gemengd en aangebracht

Na de oppervlaktevoorbereiding hechtte het team de beugels op het substraat met Belzona 1111 (metaalpasta). Nadat het product was gemengd, werd een laag stevig aangebracht op de voorbereide oppervlakken van zowel de tank als de onderkant van elke beugel. De beugels konden vervolgens met kracht op hun plaats worden geduwd, vastgezet en uitgehard.

aanbrengen metaalpasta 1111
aanbrengen 1111 metaalpasta metal

De cold bonding was een succes!

Beide toepassingen waren succesvol en de klanten waren blij dat de beugels veilig waren geïnstalleerd zonder dat er gelast hoefde te worden, waardoor de kosten en risico’s van een kostbare stillegging of gevaarlijk heet werk werden vermeden.

De eerste klant heeft met succes zijn zonnepanelen geïnstalleerd na het koud verlijmen van meer dan 500 beugels met Belzona 1111 (Super Metal). Deze toepassing was essentieel voor hun succesvolle implementatie en hielp de klant zijn duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Ook de tweede klant voldoet nu volledig aan de nieuwe brandveiligheidsvoorschriften. In beide gevallen maakte de keuze voor Belzona als lasalternatief een veilige en efficiënte installatie mogelijk, zonder dat heet werk nodig was.

Wie zijn wij?

Wij zijn Perspect Benelux, gevestigd in Nederland. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Dordrecht. Ondertussen zijn wij al 29 jaar Belzona Authorised Distribeur. Sinds de oprichting van Perspect maken wij vakkundig gebruik van Belzona’s innovatieve oplossingen voor het repareren, beschermen en verbeteren van machines en apparatuur in een groot aantal industrieen. Met een behoorlijke dosis ervaring kunnen wij stellen dat we een uitstekende reputatie hebben opgebouwd als erkend distributeur in de Benelux. Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.