Terug naar overzicht

Koudlassen

Cold bonding, koudlassen of koud-werk, is een techniek die steeds meer wordt toegepast in verschillende industrieën. Deze methode waarbij metaal aan elkaar wordt verlijmd zonder dat er vonken vrijkomen, biedt tal van voordelen op het gebied van productiviteit en kosten.

Wat is koudlassen?

Koudlassen ook wel cold bonding genoemd kan worden omschreven als het samenvoegen van twee onderdelen of materialen zonder het gebruik van warmte. Traditionele verbindingstechnieken zoals lassen gebruiken hoge temperaturen die worden gegenereerd door een vlamboog of het verbranden van gassen om de materialen te ‘smelten’ zodat ze samensmelten. Bij koude verlijming wordt een lijm gebruikt die een verbinding vormt tussen de twee materialen. Met Belzona koudhardende composieten kan deze verbinding worden gecreëerd zonder het gebruik van warmte.

Belzona levert duurzame oplossingen voor koudlassen

Belzona, een wereldleider in de productie van industriële beschermings- en herstelmaterialen, biedt een reeks producten die speciaal zijn ontworpen voor cold bonding toepassingen. Deze producten zijn ontworpen om duurzaamheid, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie te bieden.

Voordelen van het gebruik van Belzona producten voor cold bonding zijn onder andere:

  • Verhoogde productiviteit: Cold bonding/koudlassen elimineert de noodzaak van lassen, waardoor de tijd die nodig is voor voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden aanzienlijk wordt verminderd.
  • Kostenbesparing: Door de verminderde arbeidstijd en de eliminatie van de noodzaak voor speciale lasapparatuur kunnen bedrijven aanzienlijke besparingen realiseren.
  • Veiligheid: koudlassen voorkomt het risico van vonk-gerelateerde ongevallen, waardoor de veiligheid op de werkplek wordt verbeterd.

Wanneer is koudlassen noodzakelijk

Cold bonding is vooral nuttig in situaties waar lassen niet mogelijk of onpraktisch is. Dit kan zijn vanwege de locatie van het werk, de aard van het materiaal, of de noodzaak om vonken te vermijden om veiligheidsredenen.

Belzona koudlassen

Belzona bonding (koudlassen) werd voor het eerst gebruikt aan het eind van de jaren 1950 om ID-tags van apparatuur te bevestigen. In de loop der jaren werden de materialen verbeterd om bestand te zijn tegen hogere druk en temperaturen en om een vergelijkbaar hoge hechting en druksterkte te hebben. Koudlijmen wordt nu om verschillende redenen beschouwd als een haalbaar alternatief voor lassen:

  • Er is geen risico op vonken of elektrische gevaren en er zijn geen warmwerkvergunningen nodig.
  • Koudlijmen kan gebruikt worden wanneer snijden en lassen beperkt zijn omwille van een potentieel explosieve atmosfeer.
  • Door de snelle en eenvoudige toepassing ter plaatse zonder dat speciale apparatuur nodig is, is koudlijmen ideaal voor noodreparaties en moeilijke toepassingsgebieden waar de toegang beperkt is.
  • Er is geen noodzaak voor machinale bewerking ter plaatse, spanningsontlasting en warmtebehandeling na het lassen.
  • Koudverlijmingslijm kan zich aanpassen aan onregelmatige vormen en substraten en de ruimte tussen de oppervlakken opvullen. Dit zorgt voor 100% contact waardoor het draagvermogen toeneemt.
  • Het systeem is oplosmiddelvrij, 100% vast en milieuvriendelijk.

Welke Belzona producten zijn geschikt voor koudlassen?

Belzona biedt een reeks producten die speciaal zijn ontworpen voor cold bonding toepassingen. Deze omvatten onder andere:

belzona 1111
Belzona 1111 (Super Metal): Een tweecomponenten pasta die wordt gebruikt voor reparatie, verlijming en afdichting van metalen onderdelen.
Belzona 1121
Belzona 1121 (Super XL-Metal): Een reparatie- en herbouwcomposiet dat is ontworpen voor toepassingen waar een langere werktijd nodig is.
belzona 1212
Belzona 1212: Een oppervlaktetolerante epoxycomposiet voor reparatie en bescherming van metalen onderdelen in noodgevallen.

Bekijk onze case waarin wij koudlassen hebben uitgevoerd: Cold bonding voor grote tankparken

Heeft u technisch advies nodig van een expert?

Als u meer wilt weten over cold bonding of advies nodig heeft over welke Belzona producten het meest geschikt zijn voor uw specifieke toepassing, kunt u contact opnemen met onze technische experts. Zij kunnen u voorzien van gedetailleerde informatie en begeleiding om ervoor te zorgen dat u de meest effectieve en kostenefficiënte oplossing kiest voor uw behoeften.

Wij zijn er om u te helpen de best mogelijke resultaten te behalen met onze producten. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een consultatie te plannen.