Terug naar overzicht

Floating roof repair – Lekkages op tankdak

On-site reparatie

Tijdens een tankinspectie bij een grote raffinaderij op Antwerpen Scheldelaan kwamen verschillende lekkages op een floating tankroof naar voren. De tank kon voor de reparatie niet leeggemaakt worden dus er moest een ‘live’ reparatie uitgevoerd worden.

Innovatieve 3D mesh

Allereerst diende het gat gedicht worden. Voor het dichten van dit soort lekkages in probleemgebieden heeft Belzona de 3D mesh in haar assortiment. Deze is speciaal ontwikkelt om lekkages effectief en eenvoudig te kunnen dichten. Gezien de live lekkage was het voorbehandelen van de ondergrond niet mogelijk.


Oppervlakte tolerante reparatiepasta

Er werd gekozen om de de 3D mesh te bevestigen met de Belzona 1212. De Belzona 1212 is namelijk ‘surface-tolerant’. Deze kan op (olie-)verontreinigde ondergronden toegepast worden met een minimale opruwing. Door het gebruik van deze metaalpasta werd de 3D Mesh aangebracht over de lekkage en werd de lekkage definitief gedicht.

Ontvetten met de Belzona 911

Na het plaatsen van de 3D mesh kon vervolgens de probleemgebieden waar mogelijk schoongemaakt met de Belzona 9111. Dit product van Belzona is speciaal ontwikkelt om oppervlakken en apparatuur effectief te kunnen ontvetten.


Slijpen in ATEX zones

Nadat de lekkage dichtgemaakt is verandert de situatie van ATEX zone 0 naar ATEX zone 1. Perspect kon voor deze applicatie gebruik maken van de ATEX gecertificeerde gepatenteerde Safety Tools van Allmet. Voor deze applicatie werd gebruik gemaakt van onder andere het slijpstuk A-0002. De gepatenteerde vonkvrije gereedschappen om mee te slijpen, snijden en opruwen, bestaan voor meer dan 95% uit wolfraamcarbide. En dat scoort hoger dan 9,7 op de Rockwell-hardheidsschaal; de hardheid is ongeveer te vergelijken met die van een industrieel diamant. De speciaal ontwikkelde legering biedt unieke eigenschappen en verlengt onder andere de levensduur van het vonkvrije gereedschap.

Al het gereedschap van Allmet Safety Tools is gecertificeerd voor veilig gebruik in ATEX zone 1 en 2. Perspect Industrial Products is exclusief distributeur van Allmet Safety Tools.

BELZONA 2111 (FLEXIBELE COATING)

Een floating roof op een olietank is constant in beweging. Om niet de flexibiliteit door de metaalpasta te verliezen is er gekozen voor een afwerking met de Belzona 2111 . De Belzona 2111 is een elastomeer dat geschikt is voor toepassingen waarbij duurzaamheid, elasticiteit, hoge weerstand centraal staat. De toepassingsmogelijkheden van dit product zijn groot. Het product wordt ook gebruikt voor noodreparaties aan transportbanden en rubberen linings.