Terug naar overzicht

Lekkage aan kiezelgoertank

Deze klant actief in de bierbrouwerij ervaarde slijtage aan een kiezelgoertank. Het kiezelgoer wordt gebruikt als filterhulpmiddel in het proces om bier te kunnen brouwen. De slijtage is in tientallen jaren ontstaan en heeft geleid tot een lekkage. Vaak ontstaan dergelijke lekkages op de zwakke plekken, zoals de lasnaden.

Oppervlaktevoorbehandeling

Om een goede mechanische hechting te creëeren met de Belzona metaalpasta is het belangrijk dat er een rein en ruw profiel gemaakt wordt. Dit is bij lekkages in veel gevallen ingewikkeld, omdat het moedermateriaal weinig wanddikte heeft en het risico bestaat dat er bij het voorbehandelen meer lekkages ontstaan. In deze situatie is ervoor gekozen om met een MBX Bristle Blaster op te ruwen.

Lekkagereparatie aan tank

De slijtage heeft zich zover doorontwikkeld dat er op verschillende plekken gaten zijn ontstaan aan de tank. Deze gaten worden in eerste instantie verholpen met een snel uithardende epoxy reparatiepaste. Dit product wordt de Belzona 9611 genoemd en heeft een werktijd van slechts 3 minuten.

Metaalpasta voor versterking moedermateriaal

Belzona heeft een brede range aan metaalpastas in het assortiment. Afhankelijk van factoren zoals temperaturen, chemicaliën en de wijze van opruwen wordt een keuze gemaakt voor een geschikt product. In dit geval is er gekozen voor de Belzona 1161, welke surface-tolerant is en een lange werktijd heeft. Met surface-tolerant wordt bedoelt dat het product kan worden aangebracht op een oppervlakte waar niet goed opgeruwd kon worden, waardoor er nog verontreiniging op het oppervlakte is (zoals olieresten). Om de metaalpasta extra sterk te maken wordt er gebruik gemaakt van een Reïnforcement sheet, welke als het ware als wapening dient voor de metaalpasta.

Uitharden reparatie

Wanneer deze applicatie met een temperatuur van 10 °C wordt uitgevoerd is de tank na 4 uur belastbaar voor lichte lading. Na 2 dagen is de installatie volledig belastbaar. Uithardingsprocessen worden in sommige gevallen versneld door het opwarmen van het materiaal.