Terug naar overzicht

Nozzle reparatie

Ingenieuze nozzle reparatie met verlijming van op maat gemaakte inserts. De Belzona 1111 inserts in combinatie met een stripe coat van Belzona 1321 Ceramic S gaven de klant 100% dekking en dus bescherming vanaf de binnenzijde van het vat tot aan het flensvlak.

Een nozzle is een generieke term voor een buis of pijp met kleine diameter die uit een vat of tank komt. Nozzles worden vaak gebruikt voor meet-probes of andere statische apparatuur ter controle van het proces. Om deze reden worden ze niet vaak geïnspecteerd en hebben ze meestal geen grote doorstroming van vloeistof. Nozzles zijn zeer gevoelig voor corrosie wat kan leiden tot catastrofale falen.

Aanleiding nozzle reparatie

Uit inspectie door de opdrachtgever bleek dat de wanddikte van een aantal kleine diameter nozzles aan grote afname onderhevig was.

De uitdaging
Reparatie van dergelijke kleine diameter nozzles is om verschillende redenen lastig:

  • Oppervlak voorbehandling is door de kleine diameters moeilijk tot zelfs onmogelijk uit te voeren.
  • Inspectie wordt belemmerd door slechte toegang.
  • Uitdroging en daaropvolgende coating applicatie is moeilijk vanwege de beperkte toegang.
  • De natte filmdikte (WFT) van de coating kan niet worden gecontroleerd.
  • Inspectie voor pinholes / misses wordt door de kleine toegang belemmerd.

Advies nozzle reparatie

Bij de nozzle reparatie is zowel letterlijk als figuurlijk een passende oplossing geboden. Het advies was op maat gemaakte inserts in de aangetaste nozzles te verlijmen. Voor het maken van deze Belzona inserts kunnen diverse Belzona materialen gebruikt worden, toegespitst op de omstandigheden en proces condities. Voor deze specifieke nozzle reparatie is geadviseerd de inserts te maken van Belzona 1111 Super Metal en deze te verlijmen met Belzona 1321 Cermamic S.


Werkwijze reparatie nozzle

Voor de fabricage van de insert is de Belzona 1111 Super Metal overmaats op een as aangebracht. Deze was vooraf met Belzona 9411 Release Agent behandeld. De as diameter is afgestemd op de benodigde binnen diameter voor de te herstellen nozzle. Na uitharding van de Belzona 1111 Super Metal is deze terug gemachineerd naar de gewenste buitendiameter.

Bij het aanbrengen van de insert zijn zowel de buitenzijde van de insert als de binnenzijde van de nozzle handmatig met de Belzona 1321 Ceramic S bewerkt. Met een drukkende en draaiende beweging is de insert in de nozzle ingebracht. Na uitharding van de Belzona 1321 Ceramic S is de insert volledig verlijmd en de nozzle langdurig tegen verdere corrosie beschermd.


Industrie

Chemie / Offshore, Nederland

Gebruikte producten

Belzona 9411 Release Agent
Belzona 1111 Super Metal
Belzona 1321 Ceramic S Metal

Contractor

Perspect Contracting & Services B.V.