Terug naar overzicht

Reparatie rotorbladen windmolen

Tijdens een uitvoerige windmoleninspectie werden er op verschillende rotorbladen  beschadigingen ontdekt. Met een nieuwe erosiebestendige coating kon er gelijk een on-site reparatie uitgevoerd worden. 

Waarom zijn deze beschadigingen een probleem?

Windmolens worden vaak blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Hierdoor ontstaat in veel gevallen putcorrosie. Putcorrosie heeft vervelende gevolgen voor de oppervlakte van de windmolenbladen, het zorgt er namelijk voor dat de rotorbladen ruwer worden. Hierdoor ontstaat er turbulentie en dit zorgt voor een afname van de productiviteit.


Het product

Belzona heeft een 2 componenten coating op de markt gebracht die speciaal is ontworpen voor de bescherming van randen van de rotorbladen bij windmolens. Deze Belzona 5721 Leading Edge Protection heeft als voordeel ten opzichte van de concurrenten:

  • Gemakkelijk aan te brengen met de kwast
  • Oplosmiddelvrij 
  • Koude uitharding
  • Snelle uithardingstijden


De applicatie

Het team van Belzona kwam snel ter plaatse om de reparatie uit te voeren. Het gebeurt vaak dat dit soort reparaties in een werkplaats uitgevoerd moet worden, maar de Belzona 5721 maakt het mogelijk om on-site reparaties uit te voeren.

Nederland wordt steeds meer afhankelijk van windenergie, wordt het (preventieve)onderhoud steeds belangrijker. De Belzona 5721 biedt bescherming tegen erosie, weers- en andere invloeden van buitenaf.