Terug naar overzicht

Reperatie en bescherming compensator

Vakkundige reparatie en duurzame bescherming van een compensator: een kostenefficiënte oplossing voor deze opdrachtgever in de petrochemie. De compensator – onderdeel van het koelwatersysteem op de plant in Antwerpen – functioneert weer optimaal.

De hevige corrosie schade aan de binnenzijde en pitting corrosie op het flensvlak is volledig hersteld, terwijl de aangebrachte coating de compensator langdurig tegen erosie en corrosie beschermt. Met de uitgevoerde reparatie en aangebrachte bescherming zijn zowel vervangingskosten als langdurige stilstand (levertijd nieuwe compensator) van het koelwatersysteem voorkomen.

Aanleiding reparatie en bescherming

Tijdens periodieke inspectie van de compensator bleek de materiaalafname door slijtage en corrosie aan de binnenzijde van de pijp alsmede op het flensvlak, dusdanig hoog dat de compensator uit gebruik werd genomen.

Advies

Na uitvoerige inspectie van de compensator was het advies het aangetaste metaal terug op te bouwen met Belzona 1111 Super Metal. Ook werd geadviseerd het flensvlak (raised face) in originele staat te herstellen zonder deze op te lassen en machinaal na te bewerken. Door voor deze werkwijze te kiezen is de opdrachtgever zeer veel bewerkingstijd en dus kosten bespaard.


Werkwijze reparatie en bescherming

De door corrosie aangetaste stukken zijn met stralen verwijderd. Vervolgens zijn de oppervlakten met Belzona 1111 Super Metal weer naar hun originele vorm terugggebracht. Tot slot is de compensator met de Belzona 1321 Ceramic S in 2 lagen coating conform de Belzona specificaties bewerkt.

Industrie

Petrochemie, Antwerpen

Gebruikte producten

Belzona 1111 Super Metal
Belzona 1321 Ceramic S

Contractor

Perspect Contracting & Services B.V.