Terug naar overzicht

Corrosieve stoffen

Corrosieve stoffen, ook wel corrosieve chemicaliën genoemd, zijn chemicaliën die schade kunnen veroorzaken aan materialen of levend weefsel bij contact. Ze hebben de eigenschap om corrosie of erosie van materialen te veroorzaken, wat kan leiden tot degradatie, verzwakking of vernietiging van het materiaal.

Corrosieve stoffen kunnen zowel zuren als basen omvatten, evenals andere chemische verbindingen die corrosieve eigenschappen hebben.

Voorbeelden van corrosieve stoffen zijn:

  1. Zuren: Zuren zijn corrosieve stoffen die de neiging hebben om materialen te verzwakken of op te lossen door het doneren van waterstofionen (H⁺). Voorbeelden van zuren zijn zoutzuur (HCl), zwavelzuur (H₂SO₄) en salpeterzuur (HNO₃).
  2. Basen: Basen, ook bekend als logen, zijn corrosieve stoffen die de neiging hebben om materialen te beschadigen door het accepteren van waterstofionen (H⁺) of door hydroxide-ionen (OH⁻) vrij te geven. Voorbeelden van basen zijn natriumhydroxide (NaOH), kaliumhydroxide (KOH) en ammoniak (NH₃).
  3. Oxiderende stoffen: Sommige oxiderende stoffen kunnen ook corrosief zijn omdat ze de neiging hebben om chemische reacties aan te gaan waarbij zuurstof wordt vrijgegeven, wat oxidatie van materialen veroorzaakt. Voorbeelden zijn waterstofperoxide (H₂O₂) en chloorbleekmiddel (NaClO).
  4. Zouten: Hoewel niet alle zouten corrosief zijn, kunnen sommige zouten corrosieve eigenschappen hebben, vooral in geconcentreerde oplossingen. Bijvoorbeeld, natriumchloride (NaCl) in een vochtige omgeving kan corrosie veroorzaken, zoals in de buurt van kustgebieden waar zeewater aanwezig is.

Let op met corrosieve chemicaliën

Corrosieve stoffen zijn potentieel gevaarlijk en moeten met zorg worden behandeld om letsel aan mensen, schade aan apparatuur en milieuschade te voorkomen. Veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, het volgen van juiste hanterings- en opslagprocedures, en het gebruik van geschikte ventilatie en afzuiging, zijn essentieel bij het werken met corrosieve chemicaliën.

Belzona biedt resistentie tegen corrosieve chemicaliën

Bij het gebruik van Belzona-producten in verschillende industriële toepassingen kunnen corrosieve stoffen een gemeenschappelijk aspect zijn waarmee rekening moet worden gehouden. De hoogwaardige coatings en reparatiematerialen van Belzona worden specifiek ontworpen om weerstand te bieden tegen corrosie en chemische aanvallen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in uitdagende omgevingen waar corrosieve stoffen aanwezig zijn.

Producten geschikt voor chemicaliën

Bij Belzona zijn er verschillende producten die bekend staan om hun uitstekende weerstand tegen een breed scala aan chemicaliën. Deze producten worden vaak gebruikt in industriële omgevingen waar agressieve chemicaliën aanwezig zijn en waar bescherming tegen corrosie, erosie en chemische aanvallen essentieel is. Enkele van de meest prominente Belzona-producten op het gebied van chemische resistentie zijn onder meer:

  1. Belzona 4311 (Magma CR1): Dit product is een 2-componenten oplosmiddelvrije coating die bestand is tegen een breed scala aan chemicaliën, inclusief zuren, basen, oplosmiddelen en zoutoplossingen. Het biedt uitstekende bescherming tegen corrosie en chemische aanvallen in industriële omgevingen.
  2. Belzona 4301 (Magma CR1 Hi-Build): Deze hoogbouw epoxycoating is ontworpen voor toepassingen waar een hogere laagdikte vereist is en biedt uitstekende bescherming tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen, oplosmiddelen en zoutoplossingen.
  3. Belzona 5892 hittebestendige coating: Het oplosmiddel vrije Belzona 5892 biedt goede chemische weerstand en beschermt apparatuur tegen de gevolgen van corrosie, zout, water en milieuschade. Het kan ook gebruikt worden voor het creëren van onregelmatige ladingdragers met goede elektrische isolatie. Belzona 5892 bindt o.a. aan ijzer, roestvrij staal, koper, beton, glasvezel en aluminium.
  4. Belzona 4341 Magma CR4: een coating ter bescherming van metaal en beton tegen anorganische zuren zoals zwavelzuur en zoutzuur tot 90°C (194°F). De coating heeft een uitstekende weerstand tegen een breed scala aan chemische producten. Het oplosmiddel vrije Belzona 4341 Magma CR4 isoleert beton- en metaaloppervlakken die door chemische omgevingen verslechtert zijn.
  5. Belzona 4331 Magma CR3: een zuurbestendige coating. Beschermt metaal en beton tegen organische zuren zoals organische oplosmiddelen en azijnzuur tot 90°C.

Dit zijn slechts een aantal van de producten die bescherming bieden tegen corrosieve chemicaliën. Wilt u meer weten over onze producten die chemisch resistent zijn? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.