Terug naar overzicht

Flens reparatie

Twee beschadigde flenzen zijn effectief hersteld met Belzona. De flenzen liepen kans op lekkages op, door schade in het flensvlak. Belzona producten maken het mogelijk om de flenzen ter plekke te repareren in een korte tijd. Deze eigenschappen en positieve ervaringen met de Belzona producten, gaven voor de klant de doorslag om Belzona producten te gebruiken. In anderhalve dag zijn de flenzen met een afmeting van DN800 hersteld met Belzona 1311.

Belzona 1311

Voor de flenzen hebben de engineers van Perspect Benelux de Belzona 1311 gekozen. De Belzona 1311 is een keramische gevulde metaalpasta die langdurige weerstand tegen erosie en corrosie bied. De metaalpasta heeft een uitstekende hechting aan diverse materialen, zonder de toevoeging van oplosmiddelen. Dit kwalitatieve product heeft een eenvoudige mengverhouding en kan bij kamertemperatuur worden toegepast. Het uitharden van de pasta gebeurd, zonder krimp, uitzetting of vervorming. De pasta is geschikt voor het herstellen van pompen, warmtewisselaars, afsluiters, nozzles, pijpellebogen, metalen verbindingen en meer.

Proces

Reinigen met Belzona 9111: Het oppervlak van de beschadigde flenzen wordt grondig gereinigd. Met behulp van de Belzona 9111 wordt het oppervlak ontvet en andere verontreinigingen verwijderd.

Opruwen met MBX Bristle Blaster: Het oppervlak van de flenzen wordt opgeruwd met behulp van de MBX Bristle Blaster om een juiste hechting van het Belzona 1311-materiaal te garanderen. In deze situatie wordt het profiel opgeruwd tot een profielinslag van 75 µm en een reinheid van SA2½, volgens NACE ISO 8501-1.

Maken van mal: De mal voor op het flensvlak wordt opgebouwd uit betonplex. De mal geeft de metaalpasta later in het proces ondersteuning om in de juiste positie uit te harden.

Insmeren mal met release agent: De binnenkant van de mal wordt voorzien van release agent, Belzona 9411. Zoals de naam doet vermoeden, voorkomt dit, dat Belzona 1311 niet aan de mal blijft plakken.

Voorzetten Belzona 1311 met kortharige borstel: Belzona 1311 wordt aangebracht op het oppervlak van de beschadigde flenzen met behulp van een kortharige borstel. Met de kortharige borstel wordt de pasta in het profiel gewreven, dit wordt inwetten genoemd.

Voorzetten van Belzona 1311 op de mal: Ook de mal wordt voorzien van de Belzona 1311 pasta, dit gebeurt in trapeziumvorm. Deze vorm voorkomt luchtinsluiting doordat de pasta later aangedrukt wordt en dan van binnen naar buiten wordt geduwd.

Voorbeeld trapezium applicatie ter illustratie

Aanbrengen mal op flensvlak: De voorbehandelde mal wordt op het flensoppervlak geplaatst, waardoor het overige materiaal wordt uitgeperst.

Overtollig materiaal uitpersen: De mal wordt vervolgens stevig op de flens gedrukt, zodat het overtollige materiaal eruit wordt gedrukt. Het overtollige materiaal wordt verwijderd.

Uitharden van de pasta: Het Belzona 1311-materiaal krijgt tijd om uit te harden. Met het uitharden wordt er gewacht tot de pasta met gereedschap bewerkt kan worden en/of licht belastbaar is. De tijdsduur is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Verwijderen van de mal: Nadat de pasta uitgehard is, is het tijd om de mal te verwijderen. De lijmklemmen worden losgehaald en met een zachte tik komt de mal los van het flensvlak.

Werk de boutgaten bij en de buitenzijdes af: Als laatste wordt eventueel overtollige pasta uit de boutgaten weggeslepen met geschikte gereedschappen. en de buitenzijdes afgewerkt.