Terug naar overzicht

Putcorrosie repareren

Corrosie is de geleidelijke vernietiging en degradatie van materialen door chemische en/of elektrochemische reacties met hun omgeving. Er zijn verschillende soorten corrosie die kunnen optreden, en in deze post kijken we naar één specifiek type corrosie – putcorrosie. Corrosie is een gevaarlijk en zeer kostbaar probleem in een breed scala van industrieën. In de ernstigste gevallen kan het ervoor zorgen dat gebouwen en bruggen instorten, oliepijpleidingen breken en chemische fabrieken lekken. Dus, hoe repareren we putcorrosie?

Ten eerste: wat is putcorrosie?

Putcorrosie, ook wel pittingcorrosie genoemd is een vorm van lokale corrosie die leidt tot de vorming van kleine, maar diepe putjes of holtes in een metaaloppervlak. Dit soort corrosie is erg verradelijk omdat het vaak lastig te detecteren is en, ondanks het kleine oppervlak dat aangetast lijkt, kan het leiden tot ernstige schade.

Download onze Belzona Product Selection Guide!

Kenmerken van putcorrosie

  • Het geeft vaak lokale schade en tast specifieke gebieden aan, in tegenstelling tot uniforme corrosie die gelijkmatig over een oppervlak plaatsvindt.
  • Putcorrosie veroorzaakt diepe, smalle putjes die door het metaaloppervlak heen kunnen gaan, wat de structuur van het metaal ernstig kan aantasten en verzwakken.
  • De putjes zijn vaak klein waardoor het lastig te detecteren is. Daarnaast liggen ze vaak verborgen onder oppervlakkige verontreinigingen. Putcorrosie is daardoor lastig visueel op te sporen zonder grondige inspectie.
  • Als de putcorrosie eenmaal is ontstaan, verspreid het zich snel en kan het snel verergeren, vooral in de aanwezigheid van specifieke ionen zoals chloriden.

Oorzaken van putcorrosie

Putcorrosie wordt vaak veroorzaakt door agressieve ionen zoals chloriden die de beschermende oxidelaag van metalen (zoals roestvrijstaal) kunnen doorbreken.

Mechanische beschadiging kan de beschermende coating of passieve laag op het metaaloppervlak beschadigen waardoor corrosie begint.

Ook als twee verschillende metalen in contact komen in een elektrolytische omgeving, kan galvanische corrosie optreden, wat ervoor zorgt dat putcorrosie kan versnellen.

Gevolgen van putcorrosie

De diepte van de putjes kunnen de structurele sterkte van het materiaal ernstige schade toebrengen. Daardoor verzwakt het materiaal. In bijvoorbeeld leidingen, tanks en andere drukvaten kan putcorrosie leiden tot lekkages en zelfs tot volledige uitval. Het detecteren en repareren van putcorrosie kan veel kosten met zich meebrengen en het kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om preventief te zorgen voor corrosiebescherming.

Benodigde materialen om putcorrosie te behandelen:

Put (pitting) corrosie repareren: stap voor stap

putcorrosie repareren

Borstel alle losse vertonreiniging weg en reinig het gebied met Belzona 9111. Zolang het maar geen residu achterlaat. Ruw het oppervlak o9p door middel van straalreiningen (pinovo), diep kerven of slijpen (Allmet Safety Tools) en reinig nogmaals met 9111.

Gebruik één van onze metaalpasta’s. Bijvoorbeeld Belzona 1111. Breng de volledige inhoudt van de Basis- en verhardingsmodules over het Belzona Werkoppervlak (oranje plaat). Meng de producten grondig om een glad materiaal zonder strepen te krijgen.

Mixen van metaalpasta

Breng Belzona 1111 direct aan op het voorbereide oppervlak met de meegeleverde plastic applicator. Druk stevig aan om alle scheuren op te vullen, ingesloten lucht te verwijderen en maximaal contact met het oppervlak te garanderen. Vorm de Belzona 1111 vervolgens naar het juiste profiel of laat het uitharden en machinaal bewerken (vraag de IFU aan voor uithardingstijden)

Laat de Belzona 1111 de goede uithardingsgraad bereiken. Na deze tijd moet het oppervlak worden opgeruwd door schuren of gritstralen om een oppervlakteprofiel van 40 micron te bereiken voor het wordt overcoated met Belzona 1321.

Meng de corrosiebestendige coating (Belzona 1321). Begin met het bij elkaar voegen van de volledige inhoud van de verharder met de basismodule. Meng grondig om een glad en egaal materaal te krijgen.

Meng de belzona coating
Belzona coating aanbrengen

Breng de Belzona 1321 direct aan op het voorbereide oppervlak met een stijve borstel of de meegeleverde plastic applicator. Zodra de eerste laag is aangebracht, brengt u een tweede laag Belzona 1321 aan. (Raadpleeg de Belzona 1321 IFU voor dekkingspercentages en uithardingstijden). Inspecteer vervolgens op gaatjes en missers en borstel onmiddellijk uit waar gedetecteerd.

Heeft u technisch advies nodig?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Deze zijn te bereiken per mail maar bij spoed kunt u het beste even bellen. Wij zijn te bereiken op: 078-3031920