Terug naar overzicht

Cavitatie

Cavitatie is een fenomeen dat optreedt wanneer er luchtbellen of gaskernen worden gevormd en vervolgens snel imploderen in een vloeistof, zoals water. Dit gebeurt meestal in gebieden waar de druk lokaal sterk daalt, bijvoorbeeld door snelle vloeistofstroming of turbulente bewegingen.

Wanneer de druk in een vloeistof daalt tot onder de dampdruk van de vloeistof zelf, kunnen kleine holtes of belletjes gevormd worden. Deze belletjes kunnen vervolgens snel samenkrimpen of imploderen wanneer ze blootgesteld worden aan een gebied met hogere druk. Deze implosie creëert zeer krachtige schokgolven en microscopische jets, die intense mechanische krachten genereren. Dit kan leiden tot beschadiging van materialen in contact met de vloeistof, zoals scheepsschroeven, pompen, turbines, en andere onderdelen die aan cavitatie onderhevig zijn.

In de techniek en industrieën waar cavitatie ongewenst is, wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om het te voorkomen of te verminderen, bijvoorbeeld door het ontwerpen van efficiëntere pompen en turbines, het optimaliseren van vloeistofstromen, en het gebruik van materialen die beter bestand zijn tegen cavitatie.

Geschikte producten: Belzona 1341 supermetalglide, Belzona 2141 – anti cavitatie coating

Cases: Reparatie cavitatie schade Vessel & Cavitatie in zwaarbelaste straalbuis

Download onze Belzona Product Selection Guide!